Enkelvoudig glas op zich isoleert slecht. Wanneer we het glas gebruiken om thermische isolatie te bereiken dan worden twee glasbladen opgebouwd tot isolerend glas, eventueel aangevuld met een warmte reflecterende coating en een luchtspouw, eventueel gasgevuld. We spreken dan van HR++ hoogrendementglas.

De coating zorgt ervoor dat warmtestraling van de verwarming binnen blijft, terwijl daglicht van buiten in dezelfde mate als bij blank isolatieglas wordt binnengelaten. Een coating bestaat uit meerdere uiterst dunne laagjes metaal of metaaloxiden, die op het glas oppervlak worden aangebracht. Door deze coating op het glas oppervlak veranderen de eigenschappen van het glas. Zo kan een belangrijk deel van de warmtestraling en of zonnestraling gereflecteerd worden door een coating.

Verbreding van de spouw geeft tot op zekere hoogte een verbetering. Wanneer nu de spouw te breed wordt ontstaat een luchtstroom langs beide ruiten en werkt daardoor juist omgekeerd. Toevoeging van gassen in de luchtspouw kan tevens een verbetering van de isolatie waarden geven. We onderscheiden 2 soorten gas: Argon en SF6, waarbij SF6 vooral gebruikt wordt voor geluidswerende resultaten.

    Top